|
|
Lån  


 

Naturoplevelser Grønland

Nordlys
Det siger sig selv at der ikke er mange steder man kan opleve nordlys.

Nordlys kan ses, når solvinden er kraftigere end normalt med store elektriske udladninger, der slynger elektrisk ladede partikler mod jorden.

Partiklerne afbøjes af jordens magnetfelt og spiralerer frem og tilbage mellem jordens magnetiske syd- og nordpol. Med tiden taber de kinetisk energi bl.a. ved at anslå atmosfærens atomer. Når atmosfærens atomer afgiver energien igen ved emission udsender de stråling, bl.a. i form af synligt lys.

Nordlyset bølger sig fløjsblødt over himmelhvælvet og minder en om storheden om rummet og ens egen lidenhed.

Midnatssol
Forestil dig, at den traditionelle tidsopfattelse sættes ud af drift, og det stort set er lyst døgnet rundt.

Midnatssolen kan opleves nord for Polarcirklen - det vil sige nord for Kangerlussuaq i vest og Tasiilaq i øst - i en periode, der varer fra et enkelt døgn til fem måneder. Jo længere nordpå, man kommer, jo længere er perioden med midnatssol. I Qaanaaq helt i nord er der midnatssol fra midt i april til sidst i august, og i Ilulissat er solen på hele døgnet fra sidst i maj til sidst i juli.

Isfjelde
Isfjelde møder du overalt i Grønland. Isfjelde blive op til 100 meter. Det er 7/8 af et isbjerg, som ligger under havets overflade, der er derfor midst lige så meget at se for dykkere.

Prægtige og mægtige ser de ud, som de langsomt bevæger sig ud mod det åbne hav. De er født af Indlandsisen og skabt af tusindår gammel sammenpresset sne. Hvert år producerer Indlandsisen i tusindvis af isbjerge.

Varme kilder
Sydgrønland er kendt for sine varmer kilder. Flere steder pibler vand op fra undergrunden sommer som vinter. Intet sted er kilderne dog så varme og så store som i Uunartoq. Øen, der på grønlandsk betyder "det varme", ligger halvvejs mellem Qaqortoq og Nanortalik.

Hvaler
Der findes mange forskellige hvalarter langs de grønlandske kyster. Hvalerne oplever du bedst fra en båd, hvor du kan komme ganske tæt på de store havpattedyr i deres helt rette element.

Der er en del der arrangerer hvalsafarier. Blandt andet i Nuuk, Qeqertarsuaq og Aasiaat. Især pukkelhvaler, vågehvaler og finhvaler ses tæt på byerne og i fjordene i det vestlige Grønland, mens hvidhvaler og narhvaler er mere almindelige i Nord- og Østgrønland.

Sæler
Grønland er også et godt sted at opleve sæler i deres rette element.
Information på sider:

Aktiviteter - Nuuk - Flyrejser til Grønland - Klima Grønland - Areal for grønland - Flyrejser - Gode råd om Grønland - Fakta om Grønland - Geografi - Rejser & Ferie - Kort over Grønland - Indbyggertal Grønland - Du er her: Grønland - Grønland -